Studio Citygate

De stad vernieuwt

Het tijdelijke project Studio Citygate ligt op de grens tussen de Anderlechtse wijken Cureghem en Biestebroeck. In deze wijken hebben zware economische activiteiten de afgelopen jaren andere oorden opgezocht en grote panden laten leegstaan. Het stadsvernieuwingsproject Citygate wil deze wijken en de ruime omgeving revitaliseren en zorgen voor het herstel van een duurzame biodiversiteit. Het gebouw van Studio Citygate is hier een goed voorbeeld van: de oude textielfabriek met maar liefst 22.000m² binnenoppervlakte en 3.000m² terrein, werd in 2015 gekocht door Citydev met de bedoeling er een grootschalig gemengd project te bouwen met naast woningen, ook plaats voor een gemeentelijke middelbare school en ateliers.  

Maar neemt zijn tijd

De werken aan dit gedeelte van het stadsvernieuwingsproject zullen pas binnen enkele jaren van start gaan. In afwachting hiervan doet Citydev een beroep op Entrakt om een tijdelijke invulling te geven aan deze fabrieksgebouwen. Hoewel het pand na een decennium van leegstand, vandalisme en koperdiefstal in zeer slechte staat verkeerde, slaagde Entrakt erin om hier één van de grootste tijdelijke bezettingen in België te creëren.

Het tijdelijke project Studio Citygate

Binnen het sociale en culturele project van Studio Citygate is er o.a. plaats voor een klimzaal, skatepark (in- en outdoor), bar, eventzaal, brouwer, chocolatier, verscheidene hout-, metaal-, ambacht-, kunst- en muziekateliers, danszaal, expositieruimte, buurttuin en kantoren. De binnen- en buitenlocaties worden daarnaast ook geregeld ingevuld door evenementen, beurzen en festivals.

De grote publiekstrekkers van Studio Citygate zijn zonder meer het skatepark Byrrrh and Skate, de klimzaal Petite Île en het muziekcentrum Volta. Maar daarnaast bieden de 22.000m² van Studio Citygate ook onderdak aan 140 ambachtslieden, kunstenaars, ondernemers en handelaars. We stellen ze hieronder even aan u voor:

Kantoren: Namun Group (collectief artiestenbureau), Bottom Up Assembly (platform voor hedendaagse kunst), Hackerspace Brussels (collectief voor constructieve en creatieve hacking), Artist Commons (artiestenmanagement), Werkplaats Immaterieel Erfgoed

Artiestenateliers: Anaïs Pessoz & Lionel Pennings, Marlies De Clerck, Jean-Marc Wullschleger, Alex Deforce, Pierre Van Nyverseel, Macocoï (7 textielontwerpers), Kalam, Endemic Project, Ghitz

Ambachten: Custom Cut (diditaal frezen en snijden), Mike & Becky (ambachtelijke chocoladebewerkers), Jordan Hamon (juwelenontwerper), Tembo (smidse), Écharde (schrijnwerkerij), 3 Studio (boekenbinder en -vormgever), La Gadoue (keramiekatelier), Bicyclette (bierbrouwer)

Ondernemers: Citygate Cycle (fietshandel en -werkplaats), Be-Module Inside (box-in-a-box kantoormodules), Ginger G. (alcoholvrije aperitief), Antidote (bar), Drink Drink (brouwerij)

Cultuur: Volta (muziekcentrum & repetitiestudios), Antitapas (culturele evenementen)

Sport & vrije tijd: Petite Île (klimzaal), Byrrrh and Skate (skatepark), Wonderlecht (participatieve stadslandbouw)

 

Jouw project in Studio Citygate?
Check de beschikbare plaatsen en schrijf je in!

Onze dienstverlening

Ben je op zoek naar een woning om in te wonen of naar een pand of kantoor, atelier, winkel of studio? Of zit je met een specifieke vraag? We helpen je graag verder!

Ook als eigenaar kan je gewoon rekenen op onze dienstverlening! Kies je voor louter facility management, bewoning, of een tijdelijk meerwaardeproject? Of heb je liever een dienstverlening-op-maat?

We adviseren je graag over je leegstaande pand en gaan samen op zoek naar een passende invulling.

Contacteer ons