top

Menu

 

Nieuws

Kunstateliers in oude gistfabriek

Met 'Atelier Rechteroever' wil de stad van Rechteroever een broedplaats van nieuw ondernemerschap maken. "Rechteroever beschikt over een mix van ingrediënten die uitstekend zijn om te ondernemen. De stad Aalst ijvert ervoor om leegstaande handelsruimtes ter beschikking te stellen als werkplek voor creatieve starters, ambachtslui en freelancers. Ook bedrijvigheid die ontstaat vanuit het carnaval - denk maar aan het ontwerpen en vervaardigen van kostuums en decors - kan een stimulans zijn voor nieuw vakmanschap", zegt schepen van Lokale Economie Paul Stockman (CD&V). "Atelier Rechteroever is in het voorjaar opgestart en ondertussen is het halfweg. 28 kandidaat-huurders hebben zich aangemeld, zes panden hebben we in portefeuille en we hebben 12 matches gesloten tussen eigenaren en gebruikers. Voor de matches te maken werken we samen met vastgoedfacilitator Entrakt."
 

Inspirerend uitzicht

Een van die locaties waar jonge creatievelingen naartoe trekken dankzij Atelier Rechteroever is het stukje industrieel erfgoed in Hertshage, het gebouw van de familie Van Gucht dat nu bekendstaat als het Sulbb-gebouw. Op de vierde verdieping hebben zich zes kunstenaars gevestigd. Die hebben zich verenigd in het kunstenaarscollectief 'De Gistfabriek', een verwijzing naar de vroegere functie van het gebouw. "Ik studeer schilderkunst in Sint-Lucas en was op zoek naar een atelier. Via mijn oom ben ik te weten gekomen dat hier plek was", zegt Sarah Palsterman (19), een van de zes.

"Voor ik hier een atelier had, moest ik schilderen bij mij thuis op mijn kamer. Hier is toch wat meer een echte werksfeer. Als ik niet op school ben, zit ik hier te werken. Het licht is hier mooi, de fabriekomgeving en het uitzicht zijn inspirerend", zegt ze.
 

Lofts

De vroegere gistfabriek zou ideaal zijn om lofts of andere hippe woningen in te maken, maar dat mag niet. "Er wordt wel aan gewerkt. Het staat nu nog niet ingekleurd als woonzone, maar dat zal binnen afzienbare tijd wel het geval zijn", zegt Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening. "Er komt een nieuw ruimtelijk uitvoerinsgplan om dat te kunnen realiseren. Dat zal het mogelijk maken dat hier woongelegenheden gerealiseerd kunnen worden en dat zaken zoals GoSport en Kaai 17 hier kunnen blijven. Eerst zijn we bezig met een beeldkwaliteitsplan voor de Denderoevers, dat moet bepalen hoe de oevers van de Tragel tot Erembodegem er moet gaan uitzien. Eens dat af is kunnen we het gebied aan de Pierre Corneliskaai omvormen tot woonzone."

Bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-aalst/kunstateliers-in-oude-gistfabriek-a2553326/

11 December 2015

Artikel delen